Polskie poznawanie świata

Joanna Dębowska-Ludwin

Zobacz także Starożytny Egipt - życie codzienne

Joanna Dębowska-Ludwin

Stopień doktora nauk humanistycznych w zakresie archeologii uzyskała w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w 2006 roku na podstawie pracy "Obrządek pogrzebowy w Dolnym Egipcie w okresie pre- i wczesnodynastycznym".

Jest wieloletnim członkiem ekspedycji do Tell el-Farkha, gdzie od 2001 roku nadzoruje prace na cmentarzysku. Uczestniczyła w badaniach IFAO na stanowisku Kom el-Khilgan w Egipcie i akcji „IV katarakta” w Sudanie, obecnie współpracuje z Ben-Gurion University of the Negev w Izraelu przy projekcie TRONE (Trade Routes of the Near East) skupiającym się na badaniu szlaków handlowych w południowym Lewancie we wczesnej epoce brązu.

Autorka ponad 30 polsko- i anglojęzycznych publikacji naukowych.

Zainteresowania badawcze koncentruje wokół kwestii związanych z wczesnoegipskim obrządkiem pogrzebowym, rozwojem egipskiej architektury ceglanej i wczesnymi kontaktami egipsko-lewantyńskimi, a także dydaktyką archeologii.

Od ponad 10 lat prowadzi zajęcia dla studentów archeologii z zakresu archeologii Egiptu i Bliskiego Wschodu oraz praktycznych umiejętności zawodowych. Od 2007 jest asystentem w Zakładzie Archeologii Egiptu i Bliskiego Wschodu Instytutu Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.