Polskie poznawanie świata

Fabryki / Przemysł / Handel

Zobacz także Borys Malkin - Odkrycia i dorobek naukowy

Fabryki / Przemysł / Handel

Drzeworyt przedstawiający Kapitol Stanów Zjednoczonych, 1879, opublikowany w: „The American Cyclopædia”, t. 16, 1879, s. 478, artysta nieznany.

Niemcewicz gdziekolwiek się znalazł, zwiedzał fabryki, huty i kopalnie. Wszędzie interesowała go organizacja przedsiębiorstw. Skrupulatnie notował, ile zarabia robotnik, w jakim stosunku do zarobków kształtują się ceny rynkowe.

Obliczał tez koszty budowy fabryk i budynków mieszkalnych, koszty administracyjne, wynagrodzenie architektów i murarzy, czas ich pracy, przerwy na śniadanie i obiad. Tak samo interesowały go zarobki najętych robotników rolnych - którymi bywali nieraz właściciele sąsiednich folwarków - ile dostawali za skoszenie i zebranie siana i jakie mieli wyżywienie. Obserwował budowę Kapitolu i przy tej okazji również wypytywał o koszty budowy, organizacje robót, o zarobki komisarzy, robotników, o to z jakich stron pochodzą, gdzie się żywią i gdzie zatrzymują się na nocleg.

Interesował się importem i eksportem, wysokość ceł i podatków.