Polskie poznawanie świata

Przyjaźń z Adamem Mickiewiczem

Zobacz także Ernest Malinowski - Peru

Przyjaźń z Adamem Mickiewiczem

Członkowie stowarzyszenia Filomatów i Filaretów: Tomasz Zan, Ignacy Domejko, Adam Mickiewicz, Antoni Edward Odyniec, Jan Czeczot, ilustracja wydana w 1889 roku w Warszawie.

W okresie studiów na Uniwersytecie Wileńskim związał się blisko ze stowarzyszeniem Filomatów i Filaretów. Nawiązał wówczas przyjaźń z Adamem Mickiewiczem.

Podczas studiów Ignacy Domeyko poznał m.in. Adama Mickiewicza, Tomasza Zana, Jana Czeczota. Od 1819 roku był członkiem Towarzystwa Filomatów. Z czasem stał się jednym z najgorliwszych działaczy. Piastował funkcję szambelana (adiutanta Zana). W gronie filaretów był natomiast sekretarzem, pracował w filareckiej izbie pożyczkowej. W ramach samokształcenia podejmowanego przez członków towarzystwa podjął się prowadzenia kursu geografii fizycznej. Pod koniec życia spisał swoje wspomnienia z tego okresu. Zostały one wydane w Poznaniu w 1872 roku pt.: "Filareci i Filomaci". W wyniku procesu filomatów (więziony był razem z A. Mickiewiczem. Stał się później jedną z postaci III części "Dziadów") dzięki usilnym staraniom stryja Ignacego uniknął zesłania. W zamian skazany został na pobyt na wsi. Przez kolejnych sześć lat przebywał w majątku stryja w Zapolu. Z czasem zyskał opinię "najlepszego w Litwie ekonoma",

Był bliskim krewnym Maryli Wereszczakówny, w której kochał się Adam Mickiewicz.
W Wilnie, znajdującym się wówczas w zaborze rosyjskim, spotkał się z Adamem Mickiewiczem. Połączyła ich wieloletnia przyjaźń. Został członkiem samokształceniowego, patriotycznego Towarzystwa Filomatów.

Był jednym z aresztowanych w 1823 roku, filomatów. Oczekiwali na proces pod zarzutem "szerzenia nierozsądnego nacjonalizmu polskiego". Uwięzienie filomatów w klasztorze Bazylianów w Wilnie znalazło swoje odbicie w trzeciej części "Dziadów". Mickiewicz wprowadził Domeykę do tego dramatu jako Żegotę. Imię Żegota jest uważane za równoważne imieniu Ignacy. Żegota pojawia się na krótko wśród uwięzionych w klasztorze Bazylianów w Wilnie studentów należących do patriotycznych związków filaretów i filomatów. Przybysz jako jedyny zachowuje optymizm i opowiada załamanym duchowo towarzyszom niedoli bajkę o Bogu, szatanie i ziarnie, które sponiewierane i zakopane w ziemi - wyda plon stokrotny. W tej scenie i postaci Mickiewicz uwiecznił Ignacego Domeykę. Nazwisko Domeyko pojawia się w "Panu Tadeuszu".
Był świadkiem na ślubie Mickiewicza.

Przyjaciel Mickiewicza, młodszy od Niego o parę lat, urodził się podobnie jak wieszcz w Ziemi Nowogródzkiej. Jego miejscowość rodzinną, Niedźwiadkę nad rzeką Uszą, upamiętnił poeta w „Panu Tadeuszu” w anegdocie myśliwskiej Wojskiego

"Domejki i Dowejki wszystkie sprzeciwieństwa
Pochodziły, rzecz dziwna, z nazwisk podobieństwa
Bardzo niewygodnego. [...]
Spor ich potem w dozgonną przyjaźń się zamienił,
I Dowejko się z siostrą Domejki ożenił,
Domejko pojął siostrę szwagra, Dowejkównę,
Podzielili majątek na dwie części równe,
A w miejscu, gdzie się zdarzył tak dziwny przypadek,
Pobudowawszy karczmę nazwali N i e d ź w i a d e k".